مقام معظم رهبری با نامگذاری سال جاری به عنوان سال "جهاد اقتصادی "، وظیفهای سنگین بر دوش مسئولان و دستاندرکاران اقتصادی در قوای سهگانه و بخش خصوصی نهادند که باید با تعریف دقیق مشخصههای این شعار در قالب یک تئوری یا استراتژی، با یک نقشه راه منسجم در راستای تحقق آن گام برداشت.
با نامگذاری سال جاری به عنوان سال جهاد اقتصادی وظیفه سنگینی که از دو سال قبل بر دوش دولت و مجلس و نیز کارشناسان اقتصادی نهاده شده بود، رنگ تازهای به خود گرفت و مسئولیت برنامهریزان اقتصادی کشور را بیش از پیش دارای حساسیت و اهمیت کرد.
مقام معظم رهبری پس از آنکه سال 88 را به عنوان سال اصلاح الگوی مصرف و سال 89 را به نام سال همت مضاعف، کار مضاعف نام نهادند، در تداوم رویکرد اقتصادی که برای این سالها اتخاذ کرده بودند، به سال جاری نیز عنوانی اقتصادی دادند که نشاندهنده نگاه دقیق ایشان به مسائل اقتصادی کشور و تأکید بر حل مشکلات مردم در این زمینه است که منافع کشور را به دنبال خواهد داشت.
در روزهای گذشته کارشناسان و مسئولان اقتصادی در دولت و مجلس، اظهارات متعددی در خصوص "جهاد اقتصادی " و ضرورت نامگذاری سال جاری به این نام عنوان شده است.
آنگونه که در این اظهارات آمده است، وضعیت فعلی اقتصاد ایران از بعد داخلی و خارجی ایجاب میکند که حرکتی جهادگونه در زمینههای مختلف و به خصوص اقتصادی انجام شود و البته طبیعی است که این اقدامات در راستای سیاستهای اصلاح الگوی مصرف و هدفمندسازی یارانهها و با حفظ رویکرد همت مضاعف، کار مضاعف انجام خواهد شد.
از سوی دیگر باید توجه داشت که بستر اقتصاد ایران یک بستر اسلامی بوده و سیاستهای اقتصادی کارآمد برای این نظام اقتصادی سیاستهایی است که در قالب اقتصاد اسلامی طراحی و برنامهریزی شده باشد. در همین باره به نظر میرسد که مقام معظم رهبری با بکار بردن عبارت "جهاد " به منظور القای تلاش و همت بسیار در عرصه اقتصادی کشور، تأکیدی ویژه بر اسلامی بودن سیاستهای اقتصادی در قالب این برنامه دارند.
بنابراین به نظر میرسد که اولین گامی که کارشناسان و مسئولان اقتصادی کشور باید در راستای تحقق شعار "جهاد اقتصادی " بردارند، شناسایی دقیق نقاط ضعفی از اقتصاد کشور است که با پرداختن به آنها امکان روشن شدن موتور جهاد اقتصادی فراهم شود.
بدیهی است که تحقق منویات مقام معظم رهبری که از سالهای قبل در ابعاد اقتصادی مطرح و سال جاری نیز در همین زمینه با قوت و شدت بیشتری عنوان شده است، نیازمند تعریف یک تئوری یا استراتژی دقیق است که به خوبی بیانگر نقشه راه پیش روی اقتصاد کشور باشد.
در عین حال باید مشخص شود که اگر چنین الگویی قابلیت تدوین در قالب یک تئوری اقتصادی را دارد مشخصههای دقیق تئوری جهاد اقتصادی چیست و اقدامات جهادی که باید در هر زمینه انجام شود، دارای چه ویژگیهایی است. در تدوین این تئوری نیز باید همانند تئوریهایی که در ادوار مختلف از سوی اقتصاددانان بزرگ دنیا در مکاتب مختلف اعم کلاسیکها، کینزینها و نئوکلاسیکها مطرح شده است، وضعیت فعلی اقتصاد کشور در نظر گرفته شود و سیاستهای متناسب با حل مشکلات جاری در قالب تئوری "جهاد اقتصادی " اتخاذ شود.
از طرف دیگر شاید بتوان جهاد اقتصادی را در قالب یک استراتژی تعریف کرد که در این صورت تأکیدات فراوانی که بر تعریف دقیق نقشه راه استراتژیهای اقتصادی سالهای گذشته وجود داشته است، در باره این موضوع نیز مصداق دارد.
در این میان نقش رسانهها نیز بسیار حائز اهمیت است. رسانهها با تجمیع نظرات کارشناسان مختلف با دیدگاههای مختلف میتوانند بستر مناسبی را برای طراحی یک تئوری یا استراتژی کارآمد در این زمینه فراهم کرده و ضمن کمک به مجموعه دستاندرکاران در قوای سهگانه و بخش خصوصی، منویات مقام معظم رهبری در این خصوص را از آنها مطالبه کنند.
نظر |